Skladovanie je biznis
Principiálne je možné poľnohospodárske produkty uskladňovať „odvlhčovaním“ (buď prirodzene na slnku, technickým sušením a pod.), alebo konzervovaním (vysávaním vzduchu, pridávaním konzervačných prísad a pod.). V centre pozornosti sú náklady, praktickosť, bezpečnosť metódy ako aj obchodný účel. Pritom náklady spojené so skladovaním sa musia pokryť väčšinou zmluvne garantovanými cenami, alebo stúpajúcimi cenami v období medzi skladovaním a predajom. To už nie je dnes častým javom, pretože čoraz väčší význam nadobúdajú nové, nákladovo priaznivejšie a flexibilnejšie systémy.
Na príklade produktu cukrovarníckych rezkov (viď. tabuľka) je zreteľne vidno, že existujú rôzne možnosti zhodnotenia, ktoré si vyžadujú rozličné systémy skladovania. Suché rezky možno skladovať dlho. Mokré a lisované rezky sa musia každý urýchlene dostať ku konečnému spotrebiteľovi, k poľnohospodárovi.